MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Anaalklieren

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Bij de voorouders van onze honden (wolven) gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen, bijvoorbeeld door overvuld of ontstoken te raken.

Voorkomen

In princiepe komen anaalklierproblemen bij alle rassen voor, maar bij de kleinere hondenrassen zien we het net iets vaker voorkomen.

Klachten

Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld of ontstoken zijn, gaan ze in de omgeving (rond de staart) zitten likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde sleetje rijden (met de billen over de grond schuiven) is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. Soms kan er zelfs een abces thv de anaalklieren ontstaan en is het kliertje gevuld met pus. Dit baant zich vervolgens een weg naar buiten toe. Als het abces nog niet doorgebroken is, ziet u naast de anus een zeer pijnlijke zwelling, is het wel doorgebroken dan ziet u naast de anus een klein gaatje waar bloed en etter uitkomt.

Diagnose

Heeft uw hond jeuk bij zijn staartwortel, rijdt hij sleetje of ziet u een vreemde zwelling bij zijn anus, dan is de kans groot dat er iets mis is met z'n anaalklieren en is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden. Uw dierenarst zal eerst kijken of er misschien nog andere oorzaken zijn voor de klachten (lintwormen, vlooien). Aangezien de anaalkliertjes in de sluitspier zitten betekent dit dat de dierenarts de hond rectaal zal moeten onderzoeken. Met de vinger in de anus wordt de anaalklier opgezocht en indien nodig leeggedrukt. Dit is voor de hond onaangenaam, maar alleen bij een ontsteking echt pijnlijk. Het stinkt wel!!!!

Behandeling

In de meeste gevallen is het voldoende als uw dierenarts de kliertjes regelmatig leegdrukt, maar in enkele gevallen is een verdere behandeling noodzakelijk. Als de anaalklier ontstoken is, zal hij uw hond een antibioticakuur voorschrijven, eventueel aangevuld met andere medicijnen om de jeuk en irritatie de kop in te drukken. Anaalklierabcessen worden soms ook geopend en uitgespoeld, omdat dit erg pijnlijk is, wordt dit onder een lichte narcose gedaan. Bij sommige dieren helpt het leegdrukken van de kliertjes maar heel kort, na enkele weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw. Het vroegtijdig leegdrukken van de kliertjes kan deze tot rust brengen. Als ook dat niet helpt is er nog een laatste optie en dat is het operatief verwijderen van de kliertjes.

Het leegdrukken van de anaalklieren van u hond, doen wij gratis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken en u kunt hiervoor altijd even binnen lopen, maar het kan wel zijn dat u eventjes moet wachten.

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167