MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Braken (acuut)

Soms kan het gebeuren dat uw hond een keer overgeeft. Als dit eenmalig is hoeft u zich geen zorgen te maken, een hond kan altijd wel eens iets gegeten hebben wat verkeerd gevallen is. Als uw hond blijft spugen kunnen er meerdere oorzaken zijn.

Meest voorkomende oorzaken van braken

 • Garbage Gut of te wel het eten van vieze rotte dingen uit vuilnisbakken of op straat.
 • Bacterieel of Viraal
 • Giftige planten
 • Vreemde voorwerpen
 • Medicaties (antibiotica, pijnstillers)

Behandeling

Vaak kun je als eigenaar het braken oplossen door even gedurende 24 uur uw hond niks te eten te geven. Ook uw hond even 12 uur geen water geven kan ook geen kwaad, hierdoor kan de maag van uw hond even tot rust komen. Daarna moet u heel voorzichtig gaan beginnen met kleine beetjes lauw water, een paar slokjes en een half uur later nog eens. We zien vaak dat een hond overgeeft en direct daarna een hele bak water naar binnnen slokt en vervolgens weer beginnen over te geven, een koude plens water is veel te irriterend voor de maag, dus beginnen met lauw water en kleine beetjes.
Als dit goed gaat mag u beginnen met kleine beetjes licht verteerbaar voer te gaan geven.

Wat is allemaal licht verteerbaar eten

 • Gekookte rijst/gekookte kip
 • Hard gekookte eieren
 • Gekookte witvis
 • Wit brood of beschuit
 • Commercieel licht verteerbaar voer verkrijgbaar bij dierenarts

Gouden Regel: Kleine beetjes verschillende keren op een dag.
Na een paar dagen mag u weer langzaam overgaan op de eigen brokken van de hond.
Als dit na 1 of 2 dagen geen verbetering oplevert moet u uw dierenarts raadplegen.

 

Diarree

Een gezonde hond heeft meerdere keren per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Je spreekt van diarree wanneer de ontlasting dunner dan normaal is. Vaak is de frequentie van ontlasten ook meer dan normaal. Hieronder wordt de acute diarree besproken. Er bestaat ook chronische diarree. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen. Er is een onderscheid tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree. Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden faeces geproduceerd, soms met slijm en bloed. Tijdens het uitlaten wordt vaak meerdere keren gepoept. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak gepoept en per keer grote hoeveelheden zonder dat de hond erg perst.

Oorzaken van acute diarree

 • verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer
 • eten van rommel (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc.)
 • virussen: parvo- en coronavirus
 • spoelwormen
 • coccidiën en flagellaten (Giardia)
 • voedingsallergie of voedselovergevoeligheid

Voeding

De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer, het eten van allerlei tussendoortjes. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en bij plotselinge veranderingen kan er diarree ontstaan. Het is dus belangrijk om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Het is belangrijk dat de hond een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan een wat duurdere hoogwaardiger voeding. Voor sommige honden maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer doen ze het goed, maar de meesten hebben toch wel af en toe last van diarree. Wanneer je hond meer dan tweemaal per dag min of meer dunnere ontlasting heeft en daarbij nog veel winden laat kun je wel stellen dat het gebruikte voer minder geschikt is voor je hond. Waarom is goedkoop voer soms minder goed? Ten eerste is de kwaliteit van de gebruikte eiwitten minder en is de verteerbaarheid van een goedkoper voer moeilijker. Deze verminderde verteerbaarheid uit zich in vaker poepen en minder goedgevormde ontlasting. Bij een wat duurder voer glanst de vacht vaak meer. Ten tweede kan bij een wat duurder voer door het gebruik van vaste leveranciers een constante hoge kwaliteit gegarandeerd worden. Bij goedkopere voeren wisselt de eiwitbron per charge. Dat houdt in dat de samenstelling van het voer per zak kan verschillen. Hierdoor kan diarree ontstaan als er een nieuwe zak hondenvoer aangebroken wordt. Sommige honden eten van alles naast hun hondenvoer. Daarbij moet je denken aan tafelresten, snoep, planten en allerlei andere ongezonde tussendoortjes. Ook tijdens het uitlaten pikken ze van alles op wat ook weer diarree (en soms ook braken) kan veroorzaken. En denk eens aan het eten van (soms bedorven) voedselresten uit de vuilnisbak.

Virussen

Een tweede veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de darmontsteking ten gevolge van virussen. Dit blijft dit meestal niet beperkt tot een hond. Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken en er meerdere honden tegelijkertijd diarree hebben. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Een normale lichaamstemperatuur ligt bij honden tussen de 38 en 39 graden Celsius. Bij honden met virusdiarree is de temperatuur vaak boven de 39,5 graden. Daardoor zijn de honden slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. Soms zie je ook bloed in de ontlasting. De meest voorkomende virus is het coronavirus.
Bij puppy's komt soms nog wel eens het parvovirus voor. Dit is een gevaarlijk virus maar puppy's nog wel een s aan komen te overlijden. Doordat er steeds vaker goed gevaccineerd wordt komt het gelukkig steeds minder voor. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkste om een parvovirus besmetting bij een fokker te voorkomen.

Wormen

Wormen kunnen ook diarree veroorzaken. Bovendien kunnen wormen besmettelijk zijn voor mensen. Regelmatig, advies 4x per jaar, ontwormen is dan ook aangeraden.

Coccidiën en flagellaten

Coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Isospora. Deze parasiet komt regelmatig voor, vooral rond de speenperiode. De pups eten wat minder en hebben plakkerige, soms zwarte faeces met wat soms slijm en bloed. De diagnose wordt gesteld door een faeces-onderzoek. Giardia is een zogenaamde flagellaat en is de meest voorkomende darmparasiet bij de hond. Ook hier zien we weer vooral problemen bij puppies. Ze produceren een geel grijze, stinkende mest. Ze hebben minder eetlust en gaan ook weer frequenter poepen. Vanzelfsprekend neemt het gewicht af en ze hebben dorst, zoals trouwens bij alle vormen van diarree. En ook nu stel je de diagnose weer via faecesonderzoek.

Voedingsallergie

Intolerantie voor een bepaald voer of bestanddelen daarvan, kunnen ook diarree veroorzaken.

Behandeling van diarree

Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.
Maar let wel op bij puppy's, wacht niet te lang met de dierenarts te consulteren. Puppy's kunnen namelijk snel uitgedroogd raken.

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167