MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Regels voor alle EU-landen

Als u uw hond, kat of fret mee wilt nemen op vakantie binnen de EU gelden de volgende drie regels:

1. Europees Dierenpaspoort

Een nieuw Europees dierenpaspoort is verplicht voor alle honden, katten en fretten die worden gevaccineerd tegen Rabiës (hondsdolheid). U kunt uw oude dierenpaspoort bij uw dierenarts omruilen voor een nieuw model.

2. Preventieve vaccinatie

Voor alle EU landen is de Rabiës (hondsdolheid) vaccinatie voor uw hond, kat of fret verplicht. De inenting dient in de meeste landen 3 weken vóór vertrek gegeven te worden en is meestal drie jaar geldig. Sommige landen vereisen nog een extra bloedonderzoek om de te kijken of de rabiës titer (de hoeveelheid antistoffen die uw dier gemaakt heeft tegen hondsdolheid) hoog genoeg is. Wilt u weten om welke landen dat gaat kunt u altijd even bellen met uw dierenarts of de ambassade.

3. Chip/tatoeage

Het is verplicht dat dieren die binnen de EU reizen voorzien zijn van een chip. Een leesbare tatoeage is ook nog toegestaan.

Bepaalde landen binnen de Europese Unie hebben aanvullende eisen wat betreft ontwormen en behandeling tegen teken. Voor een bezoek aan Finland, Ierland, Malta en het Verenigd Koninkrijk moeten honden en katten een korte tijd voor aankomst behandeld worden tegen wormen. Voor een bezoek aan Cyprus moeten honden en katten kort voor aankomst behandeld zijn tegen wormen en teken. Voor een bezoek aan Noorwegen dienen honden en katten binnen 10 dagen voor aankomst ontwormt te worden. Deze behandeling moet binnen 7 dagen na aankomst herhaald worden door een dierenarts in Noorwegen. Deze behandelingen dienen door een dierenarts te gebeuren en moeten vermeld worden in het Dierenpaspoort.

Daarnaast heeft ieder EU land nog eigen regels betreft muilkorf en aanlijnplicht voor honden. Voor sommige landen zijn bepaalde hondenrassen verboden om in te voeren.

Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land van uw eindbestemming, maar ook met de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist!

Voor meer informatie kunt u t volgende downloaden:

http://www.licg.nl/31D/praktisch/reizen-en-vakantie.html

Als u uw hond of kat meeneemt naar het buitenland, hou dan ook rekening met de volgende zaken:

Teken

Teken zijn kleine beestjes met scherpe kaken. Ze zuigen zich vast, drinken bloed, en laten de huid dagen later pas weer los. Het gevolg hiervan is dat er wonden ontstaan die kunnen gaan ontsteken. Daarnaast kunnen teken gevaar opleveren als ze drager zijn van voor de hond en kat gevaarlijke ziekten zoals babesiosis, ziekte van Lyme of ehrlichiose.

Er zijn verschillende manieren om uw huisdier te beschermen tegen vlooien en teken, zoals pipetten in de nek of tabletten. Voor de hond bestaat er ook nog een teken-band. In de kunststof band (merk Scalibor) zit de werkzame stof die gedoseerd vrijkomt en via het huidvet over het hele lichaam van de hond verspreid wordt. De band werkt zes maanden. Let op: de band moet u uw hond al 2 weken vóór vertrek omdoen. Dan heeft de werkzame stof zich goed al verspreid op de dag van vertrek. Bovendien werkt deze band ook tegen zandvliegjes.

Hoe moet de teek verwijderd worden?

De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje, deze zet u om de kop van de teek en dan draait u voorzicht rond totdat de teek los laat. Gebruik géén spiritus of alcohol als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek weggehaald heeft kunt u wel de plek ontsmetten waar de teek gezeten heeft.

Zandvliegjes

In kuststreken van Zuid Spanje, Frankrijk, en Italië komen de zandvliegjes voor. Dit stekende insect kan een bloedparasiet, genaamd Leishmania, overbrengen. Sommige honden (zeer zeldzaam katten) krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt en lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Ter voorkoming van besmetting kunt u de hond beschermen met een halsband, merk Scalibor.

Hartworm

Dit is een soort spoelworm die zich nestelt in het hart van hond- en katachtigen. Deze parasiet wordt overgedragen door bloedzuigende muskieten. Het verspreidingsgebied van de hartworm strekt zich uit over Spanje, Midden en Zuid Frankrijk, en geheel Italië. Het voorkomen van deze besmetting is van groot belang omdat behandeling ervan bijna niet mogelijk is.

Ter voorkoming van hartworm moet u uw huisdier op de dag van thuiskomst en een maand later ontwormen met milpro/milbemax tabletten. Gaat u langer dan een maand op vakantie, ontworm de hond of kat dan ook elke 4 weken met deze tabletten. 

Voorkómen is erg belangrijk!

Vossenlintworm

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is zeer gevaarlijk voor de mens. De worm is 2 tot 6 mm lang en komt in grote delen van Europa voor en is inmiddels ook in Nederland bij vossen aangetroffen.

Uw hond of kat kan zich besmetten door de eitjes die de vos uitscheidt op te eten. Waarna ze u kunnen besmetten. Besmetting bij mensen kan gevaarlijke complicaties met zich meebrengen. Ons advies is om bij terugkomst in Nederland uw hond en kat altijd te behandelen met praziquantel tabletten vooral als uw hond of kat buiten Nederland in een bosrijke omgeving is geweest.

 

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167