MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Vaccinaties

Wat is vaccineren?

Vaccineren is het toedienen van dode, verzwakte of delen van ziektekiemen, zodat het lichaam bescherming opbouwt tegen de “echte” ziekte. Het toedienen gebeurt meestal per injectie, maar voor sommige vaccins bestaan er ook andere manieren van toedienen. Tegen virusziekten is het de enige manier van bestrijden; antibiotica helpen bijvoorbeeld niet tegen virusziekten.

 

Waartegen vaccineren?

U kunt uw hond vaccineren tegen de volgende ziektes:

  • Parvovirus
  • Hondenziekte
  • Hepatitis Contagiosa Canis
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

Overige vaccinaties:

  • Kennelhoest (Bordetella)
  • Hondsdolheid (Rabiës)

 

Wanneer vaccineren?

Een pup moet voor het eerst gevaccineerd worden op een leeftijd van 6 weken, vaak wordt dit door de fokker gedaan. De pup wordt dan gevaccineerd tegen Hondeziekte (Canine Distempervirus) en tegen het Parvovirus.

Vervolgens wordt de pup op 9 weken nogmaals gevaccineerd en dit keer tegen de ziekte van Weil (Leptospirose) en het Parvovirus. Daarna krijgt de pup nog 1 enting op de leeftijd van 12 weken, de zogenaamde grote cocktail. Uw pup wordt dan gevaccineerd tegen Parvo, Ziekte van Weil, Hondenziekte en Infectieuze Hepatitis. Vervolgens wordt uw hond jaarlijks gevaccineerd en krijgt u van ons daarvoor een oproep.

De kennelhoestvaccinatie voor dieren die risico lopen kan worden gegeven vanaf 9 weken. De Rabiësenting voor het buitenland kan gegeven worden vanaf de leeftijd van 3 maanden. 

 

Vaccineren op maat

Wij vaccineren uw hond standaard, na de basisvaccinaties op 6, 9 en 12 weken, 1 keer in de 3 jaar met de grote cocktail (Parvo, Hondenziekte, Infectieuze Hepatitis en Ziekte van Weil) en de tussen liggende 2 jaren tegen ziekte van Weil. 

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat sommige honden genoeg antilichamen hebben opgebouwd om langer dan 3 jaar beschermd te zijn tegen de ziektes; Parvo, Hondenziekte en Infectieuze Hepatitis. Indien u graag zo min mogelijk wilt vaccineren, maar wel de optimale bescherming van uw hond wilt handhaven, dan is het bij ons mogelijk om met de VacciCheck Titerbepaling de immuniteitsstatus van uw hond te bepalen. 

De VacciCheck:
Met deze test worden de antilichamen tegen Parvo, Hondenziekte en Infectieuze Hepatitis aangetoond in het bloed van honden, waarna een besluit kan worden genomen of her-vaccinatie op dat moment nodig is. Aangezien de meeste vaccins 3 jaar werkzaam zijn tegen Parvo, Hondenziekte en Infectieuze Hepatitis, is deze test pas nuttig op het moment dat een her-vaccinatie nodig zou zijn. Mocht er dan een goede titer gevonden worden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met her-vaccineren. Het is goed om te beseffen dat een goede titer op het moment van de bloedafname altijd een momentopname van de immuniteitsstatus is, en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit.  

Voor de Ziekte van Weil moet er nog wel jaarlijks gevaccineerd worden.

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167