MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Vuurwerkangst en training

 

Is uw huisdier bang voor vuurwerk? Dan is het belangrijk om al vroeg (zomerperiode tot november) te starten met trainen en/of medicatie!

Oud en nieuw is voor veel huisdieren een stressvolle tijd. Dit is zowel voor u als uw huisdier niet erg prettig. Om van deze tijd toch een prettige tijd te maken is het belangrijk om nu al te starten.

Er zijn verschillende manieren om uw huisdier kennis te laten maken met vuurwerk. Een eerste en meest belangrijke optie is trainen met een vuurwerk cd. Op deze cd staan allemaal verschillende vuurwerk geluiden. Het idee achter deze training is dat je huisdier gewend raakt aan de geluiden en er dus geen angst meer voor kent. De trainingstechniek waar mee gewerkt moet worden is een combinatie van progressieve desensitisatie en counter conditioning. Dit betekent dat in eerste geval dat het vuurwerkgeluid langzaam aan steeds harder aan uw huisdier gepresenteerd moet worden. Tegelijkertijd moet aan het enge geluid (aversieve stimulus) iets leuks/lekkers (positieve associatie) gekoppeld worden. Praktisch betekend dit dat de vuurwerkcd eerst heel zachtjes op de achtergrond speelt terwijl u met uw huisdier aan het spelen bent of hem iets heel lekkers te eten geeft, en wanneer uw huisdier geen angst vertoont het geluid steeds een beetje harder gezet kan worden terwijl u blijft spelen of uw huisdier wat lekkers blijft hebben.  Wanneer u interesse heeft om op deze manier uw huisdier minder bang te laten worden voor vuurwerk, kunnen wij u verder helpen met de beste manier van trainen.

 

Sommige huisdieren zijn echter al zo bang voor het vuurwerk, dat zelfs het trainen met de vuurwerkcd al veel stress op levert. In dit geval kunt u overwegen om met medicatie de angst bij uw huisdier te verminderen. Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden.

Voor hond en kat kunnen we kiezen uit een voedingssupplement en uit angstremmende medicatie. Het voedingssupplement waar wij goede ervaringen mee hebben is Zylkene.

Zylkene helpt je huisdier om te gaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties. Dit voedingssupplement bevat het natuurlijke alpha-casozepine, wat voor een ontspannen gevoel zorgt zonder dat je dier suf wordt. Het voordeel van Zylkene is dat het vrij snel werkt en vrij snel effect te verwachten is, vandaar dat het ook gegeven kan worden indien uw huisdier bv heel bang is voor een bezoek aan de dierenarts.

 

Wanneer uw huisdier erg angstig is, kan overwogen worden om eerder voor angstremmende medicatie te kiezen. Clomicalm heeft als werkzame stof clomipramine hydrochloride waarvan wetenschappelijk is bewezen dat dit de angst remt bij uw huisdier. Een nadeel is alleen dat er vroegtijdig gestart mee moet worden, omdat er pas na 4 tot 6 weken effect te verwachten is.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingssupplementen en dergelijke op de markt. Voorbeelden zijn Feliway bij de kat of DAP/Adaptil bij de hond. Deze beide zijn gebaseerd op feromonen wat uw huisdier een rustig gevoel zou moeten geven. Zowel Feliway als Adaptil zijn beide ook goed om te overwegen wanneer een andere stress situatie te verwachten is, zoals bijvoorbeeld een nieuw huisdier.

Royal canin heeft een speciaal dieet op de markt gebracht, Royal Canin Calm Diet. Dit dieet lijkt redelijk effectief te zijn bij huisdieren die niet heel erg angstig te zijn.

 

Tot slot bestaat er voor honden iets wat het “Thundershirt” genoemd wordt. Dit is een soort strak shirt wat om het lichaam van de hond wordt gebonden. Dit shirt probeert het rustig makende effect van het inbakeren bij baby's na te bootsen.

Wanneer ondanks training uw huisdier bang blijft voor vuurwerk is er nog angstremmende medicatie voor tijdens oud en nieuw zelf. Wij gebruiken het medicijn alprazolam. Alprazolam valt onder de groep van de valiumachtige. Van alprazolam is bekend dat het vooral angstremmend werkt, maar het dier niet heel suf maakt. Dat is ook precies de bedoeling van het geven van medicatie tijdens oud en nieuw. Uw huisdier krijgt alles mee, maar ervaart het niet meer als angstig. Daarmee zal uw huisdier volgend jaar oud en nieuw ook veel minder eng vinden!

 

Extra tips en voorzorgsmaatregelen

Hier volgen een paar extra tips om de jaarwisseling gemakkelijker te laten verlopen:

  • Laat uw hond overdag extra lang uit, liefst op een rustige lokatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Katten adviseren we eerder om binnen te houden.
  • Geef u huisdier veel afleiding. Begin hier in de middag al mee, ruim voordat het vuurwerk begint. Voorbeelden zijn bv een kauwstaaf, een goed gevulde Kong, voerspelletjes. Voor katten is het plaatsen van een doos al een ideaal hulpmiddel om mee te spelen of in te schuilen.
  • Sluit uw gordijnen zodat uw huisdier het vuurwerk niet ziet.
  • Zet eventueel radio of tv aan, liefst niet op iets mat harde of schietende geluiden.
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken, zorg eventueel voor verschillende mogelijkheden. Eventueel kan deze plek afgedekt worden met een deken (bv een bench), voor extra schuilgevoel en dempen van het geluid.
  • Probeer zelf ook rustig en kalm te blijven.
  • Probeer alleen te belonen met spel of voer als uw huisdier geen angstig gedrag vertoont.
  • Tot slot is een andere optie om met de hond naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan, bij zeer intenste vuurwerkangsten is voorkomen beter dan genezen

 

Voor meer informatie neem gerust contact op met de praktijk, wij helpen u graag verder met de juiste keuze te maken.

 

(bron: gedragskliniek Universiteit Utrecht)

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167