MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Geboortebeperking bij de kat

Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan een poes of kater geslachtsrijp worden. We noemen dat bij de poes krolsheid.

Als een poes krols is kan ze over de grond rollen, zeer aanhalig worden, met het achterwerk omhoog gaan en zeer luidruchtig gaan miauwen. De poes wil vaak ook graag naar buiten om op zoek te gaan naar een kater.

Een kater kan op 't moment dat hij geslachtsrijp is gaan sproeien in huis om met zijn urine zijn territorium af te bakenen. Ook katers willen dan graag naar buiten op zoek naar een poes en zullen dan ook snel de confrontatie aan gaan met andere, al dan niet gecastreerde, katers. Katers zullen dus veel vechten en ver van huis weglopen.

Vaak zien we bij katers dat als ze eenmaal gaan sproeien in huis dat dat zelfs na de castratie door kan blijven gaan, omdat ze dat zichzelf hebben aan geleerd. Het is daarom van belang uw kater op tijd te laten castreren.

Castratie en sterilisatie

Katers kunnen gecastreerd worden vanaf 6 maanden. Hierbij worden er 2 kleine sneetjes in de balzak gemaakt, waardoor de balletjes verwijderd kunnen worden. De huid van de balzak geneest zo snel dat er geen hechtingen op de huid hoeven geplaatst te worden.

Poezen kunnen ook op een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Dit is een buikoperatie. Hierbij wordt er in het midden van de buik een sneetje gemaakt en gaan we op zoek naar de eierstokken. In principe worden alleen de eierstokken verwijderd tenzij de baarmoeder afwijkend is. Dan wordt ook de baarmoeder verwijderd. Het voordeel van alleen de eierstokken verwijderen is dat de operatietijd korter is en de buiksnede kleiner. De baarmoeder verschrompelt vanzelf en wordt inactief.

Vroeger kregen de poezen vaak de “poezenpil”, maar vanwege de vele nadelen (verhoogde kans op baarmoederontsteking, melkliertumoren en suikerziekte) adviseren wij dit niet.

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167