MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Mijn kat plast naast de bak!

Dit horen wij vaak in onze praktijk. Het is helaas een probleem waar geen eenvoudige oplossing voor is. De redenen voor de onzindelijkheid kunnen namelijk heel verschillend zijn.

-Lichamelijke oorzaken: Urinewegproblemen (blaasgruis en blaasontsteking) komen vaak voor. (zie hoofdstuk blaasproblemen) Hormonen kunnen een rol spelen. Een kat die krols is doet vaak plasjes in huis. Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt.

- Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn. Katten zijn erg stressgevoelig.
- De kattenbak zelf. Er kunnen 101 redenen zijn waarom de kat ineens niet meer in de kattenbak wil. Kijk eens bij " kattenbak management" voor adviezen over een goed gebruik van de kattenbak. (onderaan dit artikel)

- Territorium afbakenen. Als er meerdere dieren in huis zijn, of er zitten "vreemde" katten om het huis, is dit voor veel katten een reden om te gaan plassen of sproeien. In dit geval doet de kat het vaak bij deuren en ramen.
Als uw kat ineens naast de bak gaat plassen is het verstandig om even met het dier langs te komen. Neem dan wat urine mee zodat we dit gelijk kunnen onderzoeken. Vindt u het lastig om urine op te vangen? Wij hebben speciale plastic korrels om dit makkelijker te maken. (katkor)
Als u een kater heeft die ineens veel naar de bak gaat, probeert te plassen zonder dat er iets komt, bel ons dan gelijk. Een kater kan verstopt raken door blaasgruis. Dit is een spoedgeval.

Kattenbakmanagement!

Om te voorkomen dat de kattenbak zelf de oorzaak van de onzindelijk is (of wordt) adviseren we het volgende:

  • Heeft u 1 kat, zorg dan dat er 2 kattenbakken zijn. Sommige katten willen niet plassen en poepen op 1 bak.
  • Heeft u meerdere katten dan is de regel: net zoveel bakken als u katten heeft, + 1. Dus bij 3 katten, 4 bakken.
  • Zorg dat de bak groot genoeg is. Een kat moet zich makkelijk kunnen ronddraaien in de bak.
  • Zorg dat de bak op een rustige plaats staat. Niet naast een wasmachine of op een plek waar constant mensen langs lopen.
  • Zet de kattenbak niet vlak naast zijn etensplek.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat geparfumeerd grit en houtkorrels het minst populair zijn. Probeer verschillende soorten om te ontdekken wat uw kat prettig vindt.
  • Sommige katten willen niet op een overdekte bak. (Dan zitten ze opgesloten)
  • Zorg dat de kat ongestoord van zijn bak gebruik kan maken.

Wellicht overbodig maar heel belangrijk:
Hou de bak goed schoon!

D.w.z. elke dag ontlasting eruit scheppen en minimaal 1 keer per week helemaal leeg en schoon maken.

 

 

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167