MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Geboortebeperking

Wanneer 2 konijnen van een verschillend geslacht bij elkaar worden geplaatst, moeten we natuurlijk oppassen voor ongewenste nakomelingen. Een klein konijn kan al vruchtbaar zijn vanaf 4 maanden oud! Een konijn is ongeveer 30 tot 32 dagen drachtig en krijgt dan een nestje van ongeveer 5 tot 8 jongen. Om ongewenste dekkingen te voorkomen is het belangrijk om een konijn te laten steriliseren of castreren.

Steriliseren

Een vrouwelijk konijn steriliseren we vanaf ongeveer 6 maanden oud. Eerder steriliseren is vanwege verhoogde narcoserisico bij jonge konijnen niet aanbevolen. Daarbij is de operatie technisch ook een stuk lastiger bij een jong konijn omdat de geslachtsorganen nog niet goed zijn uitgegroeid. Bij een sterilisatie (of eigenlijk castratie) van een vrouwtjes konijn, halen we de eierstokken en baarmoeder weg. Buiten dat je hiermee ongewenste jongen voorkomt, voorkom je ook problemen met de baarmoeder. Dit kunnen baarmoederontstekingen en tumoren zijn, waarvan de laatste bij konijnen geregeld voorkomt. Het blijkt dat deze tumoren ook vrij kwaadaardig zijn en snel uitzaaien, waardoor als de tumor er eenmaal is, er niet veel meer aan te doen is. Door een sterilisatie voorkom je ook problemen veroorzaakt door een onbalans van de hormonen door cysteuze eierstokken en tot slot helpt het in veel gevallen bij agressief en dominant gedrag.

Castratie

Een mannelijk konijn kan ook vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Wanneer ze samen zitten met een jong vrouwtje kan het mannetje eventueel al eerder gecastreerd worden, maar vanwege het narcoserisico zijn we hier wel wat voorzichtig mee. Zet na de castratie niet gelijk het mannetje terug bij een vruchtbaar vrouwtje, aangezien na de castratie het konijn nog ongeveer 4 weken vruchtbaar blijft! Buiten de ongewenste dekkingen zijn er meer redenen om een mannetje te castreren. De voornaamste reden is om agressie tegen soortgenoten of eigenaren door verhoogde seksualiteit te voorkomen.

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167