MENU
HOME
HOME
Dierenarts aan huis
Dierenarts aan huis
NIEUWS
NIEUWS
AFSPRAAK MAKEN
AFSPRAAK MAKEN
Dienstrooster
Dienstrooster
banner-voorbeeld

Ziektes en aandoeningen van het konijn


Wanneer moet je je zorgen gaan maken over de gezondheid van het konijn?
Als hij:
- lusteloos is
- niet wil eten
- vieze neus en/of ogen heeft
- kwijlt/ natte plekken om zijn bekje heeft
- Een vieze achterkant heeft
- zijn kopje scheef houdt
- jeuk en/of kale plekken heeft


Bij een of meerdere van deze symptomen is het verstandig de dierenarts te bellen. Als hij niet eet, bel dan liefst dezelfde dag nog. De darmen kunnen stil komen te liggen wat erg gevaarlijk is. Het konijn kan hier dood aan gaan.
De tanden van een konijn groeien alsmaar door. Als ze de onder- en boventanden mooi aansluiten slijten ze vanzelf af. Bij een verkeerde stand gebeurt dit niet en kunnen de tanden te lang worden waardoor het konijn niet goed meer kan eten. De tanden zullen dan regelmatig geknipt/geslepen moeten worden of zelfs definitief verwijderd. Ook de kiezen kunnen problemen veroorzaken. Hier kunnen aan de zijkanten scherpe haakjes op groeien die wondjes veroorzaken in tong of wang. Dit is pijnlijk en hierdoor zal het konijn minder gaan eten of er zelfs mee stoppen
Bij vrouwelijke konijnen komt vaak baarmoederontsteking en baarmoederkanker voor. U kunt dit voorkomen door het konijn te steriliseren. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Er komen bij het konijn twee gevaarlijke besmettelijke ziektes voor, Myxomatose en VHD (Viral Hemorrhagic disease). U kunt uw konijn hiertegen beschermen door het jaarlijks te vaccineren. We hebben elke woensdag van 13.00 uur tot 15.00 uur konijnenspreekuur. U hoeft hier geen afspraak voor te maken.

 

Dierenartspraktijk `t Holland
Spoorallee 24
6921 HZ Duiven
Gelderland, Nederland
Tel.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op:
+31 (0)316 263167